Spackel till våtrum

Hitta rätt spackel till våtrummet

När det kommer till badrumsrenoveringar finns det många komponenter som måste användas för att skapa ett godkänt våtrum, varav spackel är en av dessa. I denna artikel berättar vi mer om varför du behöver använda ett som är anpassat till våtutrymmen, samt hur du applicerar det.

Vikten av att använda rätt spackel 

Som nämnts ovan behövs det en mängd olika komponenter för att skapa ett hållbart och godkänt badrum, varav spackel är en av de viktigaste komponenterna. Framförallt används spacklet för att jämna ut eventuella ojämnheter som kan uppstå i grundskiktet.

Även på golvet använder man sig utav så kallat flytspackel för att få önskat fall, men i denna artikel tänkte vi dock främst fokusera på det spackel som används på väggar och tak.

Innan du använder denna typ av produkt i badrummet är det viktigt att kontrollera så att produkten är anpassad för ändamålet. När det kommer till spackel i dessa utrymmen så ställs det nämligen högre krav på dem, vilket gör att de även har särskilda egenskaper.

Exempel på dessa egenskaper är väldigt god fyllnads- och häftningsförmåga. Dessutom tätar det effektivt håligheter och sprickor i grundskiktet samtidigt som det står emot fukt och väta väldigt bra. Någonting som självklart är nödvändigt i våtutrymmen. 

En annan fördel med denna typ av produkt är att den kan användas på en mängd olika material som byggskivor, betong, puts och gipsplattor.

Användning och applicering

På dagens marknad finns det självklart ett stort utbud av produkter och hos oss på Lovelyhome kan du framförallt införskaffa Jotuns Våtrumsspackel, vilket ingår i deras godkända våtrumssystem

En högkvalitativ och lättarbetad spackelmassa som baserar sig på cellulosaderivat och akryldispersion som är tillsatt lätta fyllnadsmedel kombinerat med finkrossad dolomit. Massan kan enkelt appliceras på tak och väggar med hjälp av en bredspackel och kan spacklas ut i tjocklek 0-4 mm utan att det skapas några sprickor. Efter endast 30 minuter är blandningen dammtorr med minimal krympning. 

Tips: Om du är i full färd med att renovera badrummet eller har planer på att göra detta, missa inte vår tidigare artikel där vi berättar hur du kan renovera badrum billigt.