Metallfärg - Information & egenskaper

Metallfärg - information & egenskaper

Letar du efter metallfärg? Då har du kommit helt rätt. I denna artikel kommer vi att dela med oss av information och egenskaper om metallfärg. 

Vad är metallfärg? 

För målning av saker tillverkade av metall krävs det en färg med särskilda egenskaper. Till skillnad från färg för målning av trä eller betong skall en metallfärg vara helt tät, den skall vare sig släppa in fukt eller släppa ut fukt. Metallfärg för utomhusbruk är ofta högblank för att ge en så hård, tät, skyddande yta som möjligt.

Underarbete

När man målar med metallfärg handlar det oftast om ommålning av saker som börjat rosta och för att få ett så bra resultat som möjligt krävs det ett omfattande underarbete. Skall man till exempel måla om ett staket med metallfärg måste man först se till att all rost avlägsnas. Rost avlägsnas enklast med en stålborste, men att avlägsna rost från ett metallstaket runt en hel tomt är ett omfattande arbete så då är det bättre att använda en vinkelslip med en roterande stålborste. 

När rosten väl är borta går det inte att direkt måla staketet med metallfärg. Metallfärgen är ofta högblank och alla ojämnheter kommer att synas, vill man undvika detta kan man jämna till de mest synliga ytorna med ett fint sandpapper. 

Rostskydd och målning

Är ytan fri från rost och någorlunda jämn är det dags att rostskyddsmåla. Ytan som skall målas med metallfärg bör målas två gånger med rostskyddsfärg innan det är dags för slutstrykningen. För allra bästa resultat är det bäst att måla två lager metallfärg. Eftersom metallfärgen skall vara helt tät är det extra viktigt att det man skall måla är helt torrt, är underlaget det minsta fuktigt kommer fukten att stängas inne av färgen, bubblor kommer att bildas och materialet kommer att börja rosta.

Underhåll 

Att måla om ett rostigt smidesstaket är ett jättejobb så det är något man inte vill göra allt för ofta och det är därför bra att med några års mellanrum tvätta av staketet, matta det lite med ett fint slippapper och därefter måla det med metallfärg innan det hinner börja rosta. 

Billig metallfärg

Ifall du har ute efter högkvalitativ men billig metallfärg, kan du med fördel handla den hos oss på Lovelyhome. I vårt sortiment hittar du bland annat Jotuns Bengalack, vilket är en alkydbaserad metallfärg för utomhusbruk.  Den högkvalitativa färgen kan exempelvis användas på järnkonstruktioner, maskiner, lantbruksredskap, möbler eller hyllor.

När du väljer att handla färg hos oss på Lovelyhome så erbjuder vi snabba leveranser inom hela Sverige. Vanligtvis tar det inte mer än 1-2 arbetsdagar innan du har färgen hemma.