3 tips när du ska måla trägolv

3 tips när du ska måla trägolv

Att måla trägolv är något som blir allt mer populärt. Många vill exempelvis måla sitt golv för att matcha väggar, snickerier och annan inredning. Andra vill istället göra något mer vågat och färgsätta sitt golv en lite djärvare färg.

Möjligheterna är många och resultatet blir ofta mycket vackert. En annan fördel med målade golv är att de är mycket enkla att rengöra, samtidigt som det ser mycket fräscht ut.

När du väl bestämt dig för att måla ditt golv så finns det dock en del saker du bör tänka på för att uppnå bästa möjliga resultat. 

Att tänka på när du ska måla trägolv

1. Likt all annan målning och tapetsering så är förarbetet väldigt viktigt när du ska måla ditt golv. Ibland kan det vara en ganska långdragen process som tar lite tid. Det lönar sig dock när du ser vilket fantastiskt resultat det ger.

Till att börja med så behöver du städa bort allt damm. För bästa resultat så rekommenderar vi att du först dammsuger och sedan vaskar eller använder målartvätt. Glöm inte att använda handskar och läsa instruktionerna när du använder målartvätt.

Beroende på vilken typ av trägolv du har så ser nästa steg lite annorlunda ut. Ifall du redan har ett målat trägolv räcker det med att bara städa. Om du däremot har ett obehandlat trägolv, parkettgolv eller lackerade trägolv behöver dessa slipas och grundmålas med Kvist och Spärrgrund innan målning. 

Tänk på att det är oerhört viktigt att inte måla parkettgolv utan att slipa.

2. När du väl förberett ditt golv för att målas är det viktigt att välja rätt färg och kulör. Tänk exempelvis på att träet rör på sig och kan svälla eller dra ihop sig, vilket betyder att du bör välja en färg som har en viss elasticitet.

En annan viktig sak att tänka på är att välja rätt färg för just ditt golv. Ifall du väljer att måla trägolv grått eller vitt så kommer rummet att kännas större och ljusare eftersom golvet reflekterar ljus så bra. En nackdel är dock att golvet lätt ser smutsigt ut och behöver hållas efter mer.

Om du däremot väljer att måla ditt golv i någon mörkare färg så slipper du hålla efter det lika mycket. Tänk dock på att du kommer att behöva mer belysning i rummet, samt att damm och smuts blir mer synligt. 

Tänk också på att ett målat trägolv kan bli halt att gå på. Något som kan vara extra känsligt ifall du har små barn hemma. Ifall du vill minska halkrisken så kan du välja en matt golvfärg istället för halvblank eller blank.

3. När du väl utfört förarbetet och valt en färg som passar ditt golv och rum, är det dags att börja måla. Tänk dock på att maskera golvlisterna innan du börjar måla ifall dessa inte också ska målas. Vanligtvis brukar man ta loss listerna och måla dem separat, vilket dock inte är möjligt i vissa äldre hus. Då är det bättre att måla om dem i samband med att man målar golvet.

När du börjar måla är det viktigt att stryka på färgen jämnt så att det inte blir några skarvar eller ojämna ytor. Det går allra enklast att måla golvet med en roller på skaft. Det kan dock vara smart att måla med pensel närmast väggen och listerna. Tänk också på att måla hela golvet vid ett och samma tillfälle.

Ifall golvet är målat sedan tidigare räcker det vanligtvis att måla två lager. Om du däremot väljer att måla trägolv vitt så kan det behövas fler lager. 

Vi hoppas att dessa tips varit hjälpsamma när du ska måla ditt trägolv. Tveka inte heller på att höra av dig till oss på Lovelyhome ifall du har några frågor eller kolla in vår högkvalitativa golvfärg från Trestjerner.