Konsten att välja rätt golvfärg

Konsten att välja rätt golvfärg

Vi har tidigare berättat om 3 tips när du ska måla trägolv. I och med detta så fick vi många frågor från folk som undrade vilken golvfärg de skulle välja både för trägolv, men även för andra golv av exempelvis betong och plast.

Därför tänkte vi nu gå igenom hur du väljer rätt golvfärg för olika underlag, samt hur olika golvfärger påverkar ditt rum.

Golvfärg trägolv

Eftersom vi tidigare har pratat om att måla trägolv så tänkte vi att det var passande att först berätta om hur du väljer rätt golvfärg till trägolv.

Det första man bör tänka på när man letar efter golvfärg trägolv är att trä är ett levande material. Detta betyder att träet kan ”röra på sig” i och med att det sväller eller drar ihop sig, vilket är vanligt vid temperaturskillnader.

Du bör därför välja en färg som har en viss elasticitet, samtidigt som den bör ha en god täckförmåga. Du bör också välja en golvfärg som är av hög kvalitet och har en god vatten- och kemikalibeständighet. Kort och gott ska den alltså vara slittålig och kunna stå emot allt det slitage som ett trägolv utsätts för.

I vårt sortiment hittar du bland annat högkvalitativ golvfärg trä från Trestjerner. En vattenburen, slitstark och polyuteranförstärkt alkydfärg som både är enkel att applicera och har kort torktid. Du har dessutom möjlighet att välja kulör, storlek och glans efter dina behov.

Golvfärg betong

Likt trägolv så utsätts även många betonggolv för mycket slitage och det är därför också viktigt att välja en slitstark och högkvalitativ färg med bra vidhäftning. Tänk dock på att olika betonggolv har olika krav.

Ifall du letar efter golvfärg betong för att ge nytt liv åt källargolvet, trappen eller andra golv som utsätts för medelhårt slitage, finns många alternativ. Många golvfärger idag kan dessutom användas på både trägolv och betonggolv, vilket gör att du inte behöver köpa en massa målarburkar i onödan. Ett exempel på en färg som kan användas både för trä- och betonggolv är vår golvfärg från Trestjerner.

Om du däremot letar efter golvfärg betong som ska användas utomhus kan det krävas en starkare färg som är speciellt framtagen för att användas utomhus. Vanligtvis står denna färgen emot temperaturskillnader, slitage och klimatförändringar ännu bättre än den betongfärg som används inomhus.

Utöver detta finns också betongolja, vilket har en dammbindande effekt som gör golvet enklare att rengöra.

Golvfärg plastgolv

Plastgolv kan många gånger vara ett svårt material att måla. Anledningen till detta är att plast inte ”suger åt sig” färgen som trä och andra material gör. Detta medför att många målarfärger har svårt att fästa på just plastgolv. Idag finns det dock gott om golvfärg till plastgolv på marknaden.

Likt trägolv och betonggolv så bör du börja med att ställa dig frågan hur golvet används och vilket slitage det får utstå. De allra flesta gånger så utsätts golven för hårt slitage, vilket gör att du bör välja en färg med god vidhäftning, bra täckningsförmåga och god beständighet mot slitage.

Golvfärg vit

En annan sak som är viktig att tänka på är hur olika färger påverkar ditt rum eller de utrymmen de används i. Om du exempelvis väljer golvfärg vit och har väldigt färgstarka tapeter, kan dessa reflekteras mot golvet och medföra att ditt vita golv uppfattas annorlunda. Smuts och spill blir också mer synligt, vilket gör att det kan behöva hållas efter mer.

En stor fördel med golvfärg vit är dock att ditt rum uppfattas som mycket större och reflekterar ljus bättre.

Golvfärg grå

Om du istället väljer att måla ditt golv med en lite mörkare färg såsom grå, är det inte lika stor risk att färgstarka tapeter eller annan inredning reflekteras mot golvet och gör att färgen uppfattas annorlunda. En annan fördel med golvfärg grå är att smuts inte blir lika synligt och du behöver inte heller hålla efter golvet på samma sätt som med ljusare färger. 

En nackdel med golvfärg grå är dock att ditt rum inte kommer att kännas lika ljust och stort som med vit golvfärg. Du kommer också att behöva mer belysning i rummet.

Sammanfattningsvis

För att uppnå bästa möjliga resultat av ditt målningsarbete bör du se till att välja en färg med rätt egenskaper. Tänk därför noga igenom vilka krav du ställer på det målade golvets yta. Detta kan exempelvis vara tålighet mot slitage, temperaturskillnader, spill och liknande. Självklart bör du också välja en färg som passar underlaget och har en god vidhäftning.

Ifall du fortfarande är osäker på vilken golvfärg som passar dig är du välkommen att höra av dig till oss på Lovelyhome. Vår kunniga och trevliga personal hjälper dig gärna!