Måla i våtrum med våtrumsfärg

Måla i våtrum med våtrumsfärg

Idag får dusch- och badrum en allt mer central roll i de svenska hushållen. Därför lägger man också ner allt mer tid för att få dessa utrymmen att vara så trevliga och mysiga som möjligt.

Ett bra och enkelt sätt att fräscha upp, förändra och förbättra ditt dusch- eller badrum är att måla om med våtrumsfärg. Detta gör att våtrummet känns nytt och fräscht utan några stora ingrepp eller kostnader. 

En annan fördel med att måla om ditt badrum istället för att exempelvis kakla är att du får fler valmöjligheter. Detta eftersom du kan måla ditt badrum i vilken kulör som helst. Du har också möjlighet att enkelt måla om ifall du skulle vilja ändra färg i framtiden. 

I våtrum utsätts färgen vanligtvis för mycket fukt och vätska. Det finns också speciella krav vad gäller fuktskydd och vattentäthet. Därför är det viktigt att alltid använda godkänd våtrumsfärg. Detta säkerställer att du får en vattentät och slitstark yta.

Våtrumsfärg på våtrumstapet

Många badrum har idag en våtrumstapet av något slag. Antingen VT som används för att ge ett vattentätt ytskikt, eller också VA som används för att ge ett vattenavvisande ytskikt.

Den starkare tapeten, VT, används oftast på ytor som utsätts direkt för vatten. Detta kan exempelvis vara i duschutrymmen, vid badkaret eller liknande. Den enklare modellen, VA, används oftast på de övriga väggarna i badrummet.

Oavsett vilken typ av våtrumstapet ditt badrum har så går de alldeles utmärkt att måla med våtrumsfärg. Detta gör att du enkelt kan få eleganta och fräscha väggar även i badrummet. Använd med fördel vår högkvalitativa våtrumsfärg Lady Aqua från Jotun. Då får du även garanterad täckning på två strykningar.

Våtrumsfärg tak

En annan fördel med våtrumsfärg är att den också kan användas för att måla om tak i våtrum. När du målar ditt tak så blir det även lätta att rengöra, samtidigt som du får en fukt- och vattentålig yta som också förebygger mögelangrepp.

Grundarbete av tak & väggar som ska målas 

Oavsett om du vill måla om dina tak eller väggar så är det viktigt att utföra ett bra grundarbete. Tänk på att ett bra grundarbete är en förutsättning för ett lyckat resultat, så ansträng dig därför lite extra med detta. 

Följ dessa enkla steg för att lyckas med grundarbetet:

Tvätta

Ifall ditt badrum har väldigt gammal och löst sittande färg eller våtrumstapet måste dessa tas bort och bytas ut. 

Om ditt våtrum däremot har tidigare målade eller tapetserade ytor i fint skicka behöver dessa enbart tvättas. Rengör därför ytan och avlägsna kalkavlagringar, tvålrester och annan smuts med en trasa eller mjuk borste. 

Ifall det finns ytor som angripits av mögel bör dessa tvättas rent med speciellt mögelmedel. 

Slipa och spackla

Ifall du stöter på andra skavanker som sprickor eller andra ojämnheter bör dessa spacklas igen med våtrumsspackel. När du applicerat spacklet bör du sedan låta det torka och sedan slipa med sandpapper tills du får en jämn yta. Till sist bör du noggrant damma bort allt slipdamm så att du får en torr och ren yta.

Dags att måla

När du utfört grundarbetet på ditt tak eller dina väggar är det dags att måla. I vissa fall behöver man även använda sig utav grundfärg innan färgen appliceras. Läs därför noga på burken vad som gäller med torktider, grundfärg och annan eventuell viktig information. 

Om du har några andra frågor eller funderingar kring våtrumsfärg är du välkommen att kontakta oss på Lovelyhome. Vår kunniga och trevliga personal hjälper dig gärna!