Din guide till rätt väggfärg

Din guide till rätt väggfärg

Att måla om väggarna hemma är något som är mycket spännande och det har minst sagt blivit en populär trend. Idag blir det allt vanligare att man byter väggfärg ofta, men de finns också många som väljer en färg och håller fast vid under en längre tid.

Färgen på väggarna en stor skillnad av hur ett rum uppfattas och ibland kan det vara svårt att välja rätt färg. Det finns också en hel del fallgropar och vanliga misstag som många gör när de ska välja väggfärg. 

Därför tänkte vi nu gå igenom hur du går tillväga för att välja rätt väggfärg inomhus

Tänk på helheten

Det första man bör tänka på när man ska välja väggfärg inomhus är att färgen ska passa in med det övriga rummet, dess färger och möbler. Du måste därför tänka på de nuvarande möblerna och inredning som finns i rummet. Glöm inte heller mattor, gardiner och textiler. 

Ett vanligt misstag som många gör är att de inte tänker på sin nuvarande inredning och dess färger, vilket gör att det enkelt kan bli en ojämn färgfördelning. Något som många gånger ger ett väldigt stökigt intryck.

Om du däremot står inför ett nytt projekt eller har ny flyttat kanske du inte har några möbler för tillfället. Då är det istället viktigt att ha en tydlig plan och välja en färgskala du vill ha när det kommer till både möbler och textiler. 

Ett tips är att välja en huvudfärg som tar upp minst 60 procent av ditt rum. De övriga färgerna kan du med fördel använda som accentfärger på textiler och andra inredningsdetaljer i rummet. 

Välj väggfärg med golvet i åtanke

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att tänka på de möbler och den inredning som finns i rummet. Även golvet bidrar dock också till helheten. När du väljer väggfärg så är det därför viktigt att välja väggfärg med golvet i åtanke.

Tänk på ljusinsläppet

En annan viktig detalj att tänka på är ljusinsläppet i rummet som ska målas. Ett rum med stora fönster och mycket bra ljusinsläpp ger exempelvis ett varmare intryck, vilket gör att du kan använda dig utav en kallare kulör.

Tvärtom gäller självklart rum med dåligt ljusinsläpp. Dessa rum upplevs istället som kallare, vilket gör att du med fördel kan använda dig utav varmare toner.

Tänk också på att ljuset påverkar hur färgerna ser ut. Det är väldigt enkelt att fasta för en färg i en butik när man kollar på olika färgkartor och kulörer. När man väl kommer hem och använder denna kulör så ser den många gånger inte ut som man minns den i butiken.

Ett bra tips är att köpa med dig provburkar och sedan provmåla på väggen, vilket gör det möjligt för dig att se hur kulören påverkas av ljusinsläppet och andra faktorer. 

Väggfärg kulörer

Som vi nämnt tidigare så är det väldigt enkelt att man fastnar för en kulör i butiken för att sedan upptäcka att den inte alls passar in på det sättet man föreställt sig. Ett bra tips är att alltid köpa en provburk för att provmåla på väggen eller fråga efter färgkartor eller färgprover. Hos oss kan du exempelvis beställa hem färgkartor för alla våra väggfärger.

Något du också kan göra är att höra av dig till oss på Lovelyhome.se. Vår kunniga och trevliga personal hjälper gärna till att guida dig till rätt väggfärg.

I vårt sortiment hittar du bland annat väggfärg från Lady.