Teakolja

Teakolja – egenskaper & användningsområden

Är du på jakt efter teakolja? Då har du kommit helt rätt. Inte nog med att vi på Lovelyhome erbjuder ett stort utbud av teakolja, tänkte vi i denna artikel dela med oss av nyttig information om dess egenskaper och användningsområden. 

Denna typ av olja har länge använts för både inom- och utomhusbruk. De flesta produkter är baserade på vegetabiliska oljor, vilket ger en mycket god inträngning i träet. Det finns också vissa oljor som har ett UV-skydd som skyddar ytan mot skadligt ljus, samt innehåller ett filmskydd som ger skydd mot svartmögel. De största fördelarna med en teakolja är att den ger ett bra skydd och förstärkt lyster i ädelträ som teak, mahogny eller ek.

Användningsområden

Teakolja har många användningsområden och kan bland annat användas till trämöbler, dörrar, båtinredningar och andra liknande träföremål. Var dock noga med att läsa bruksanvisningarna innan du genomför ett köp för att säkerställa att just den oljan kan användas enligt dina behov.

Applicering

Denna typ av olja kan enkelt appliceras på underlaget med hjälp av en pensel eller roller. Vid de tillfällen som oljan ska appliceras på nytt trä så bör ytan slipas innan strykning. Låt den därefter torka i 30 minuter och ta sedan bort obehövlig olja med hjälp av en trasa. Vid behov så kan du genomföra ytterligare strykningar.

Vid de fall som oljan ska appliceras på tidigare oljat trä så bör ytan rengöras med hjälp av en fasadtvätt och sedan sköljas av grundligt med vatten. Väl torr så bör ytan därefter slipas och sedan appliceras på samma sätt som vid nytt trä. 

Generellt sett så är teakoljan dammtorr efter 6 timmar, respektive brukstorr efter 24 timmar. Även här är det dock även bra att läsa bruksanvisningen för att upptäcka eventuella undantag.

Köp din olja hos Lovelyhome

Som vi nämnde tidigare så erbjuder vi på Lovelyhome ett stort utbud av olja. Ifall du planerar att applicera teakolja på träföremål utomhus, kan vi varmt rekommendera Benar Ädelträolja från Jotun. Om du däremot önskar att fräscha upp teak som finns ombord på båten, kan vi istället rekommendera Teak Oil från Jotun. 

Tveka inte på att höra av dig till vår kunniga och trevliga personal vid eventuella frågor eller funderingar. Du når oss på 033 – 323 69 00 eller info@lovelyhome.se, varmt välkommen!