sprayfarg

Sprayfärg - så väljer du rätt

Att hitta rätt i marknadens stora utbud av sprayfärg kan kännas lika svårt som att hitta rätt i djungeln. Vilken ska man välja och hur ska man egentligen använda sig av sprayfärgen? Det får du veta i den här artikeln! 

När vill man använda sprayfärg?

Sprayfärg är mycket enkelt att använda och används ofta för att snabbt att ge gamla prylar ett nytt utseende. Det finns egentligen inga begränsningar för vilka material som kan målas med sprayfärg. Allt från trä, metall, glas, plast och även betong.

Kort sagt kan man använda sprayfärg till ungefär vilka mindre ytor som helst. Däremot bör man använda en sprayfärg som är ämnad just för det ändamålet och resultatet man är ute efter. 

Så använder du sprayfärg

Precis som vi varit inne på tidigare är det väldigt enkelt att använda sprayfärg, allt du behöver göra är att följa stegen nedan!

  1. Läs burkens instruktioner
  2. Skydda golvet från färg, exempelvis med tidningspapper
  3. Rengör och eventuellt ytan från damm/smuts
  4. Skaka burken mycket väl
  5. Testa sprayburken
  6. Spraya ett jämt och tunt lager från ca 20 avstånd
  7. Låt torka enligt anvisning
  8. Spraya så många lager som behövs, låt torka mellan
  9. Avsluta med att rengöra munstycket. Vänd burken upp och ner och tryck tills det endast kommer drivgas. Om du inte rengör munstycket riskerar färgen att torka och sprayburken blir då oanvändbar. 

 

Så väljer du rätt produkt

Matt, klarlack, primer, lackspray, sprayfärg som är ämnad för element, som ytbehandling eller endast för dekoration. Hur ska man veta vilken sprayfärg som ska användas till vilket syfte? Det reder vi ut i vår guide nedan!

 

Primer- Primer på burk, hur smart är inte det? Grundmåla allt från trä, plast och sten till keramik, glas och korgvide.

 

Klarlack- Den här klarlacken sprayas efter kulörsprayerna för att ge ett extra skydd och bättre hållbarhet.

 

Elementfärg - Om du vill ge dina element lite ny färg är detta helt rätt produkt. Värmeresistent upp till 150 grader och motverkar att elementet gulnar.

 

Glasfrosting- Vill du ge dina genomskinliga ytor en frostad effekt? Denna sprayfärg går bra att använda om du vill ha avskildhet, men även som en dekorativ detalj. Fungerar lika bra på fönster, duschar, vaser speglar och annat!

 

Lackfärg - Ge dina prylar ett riktigt glansigt utseende. De rostskyddande och väderbeständiga egenskaperna gör att sprayfärgen fungerar lika bra på cykeln som på inredningsdetaljen.

 

Neverwet- Detta kan vara den sprayfärg som många av oss väntat på. Neverwet stöter effektivt bort både vatten, lera, is och andra vätskor. När ytan har torkat bildar den en matt frostad finish och bör därför inte användas på ytor som är avsedda för att vara transparenta. Däremot är den perfekt att använda på tyger, betong, trä, puts, plaster, metaller och läder.

Köp din sprayfärg hos Lovelyhome

Att handla sprayfärg hos oss på Lovelyhome är både bekvämt och enkelt. Tack vare våra snabba och fraktfria leveranser kommer du snart kunna njuta av ett nymålat resultat! 

Klicka in dig här för att komma till vårat sortiment av sprayfärg.