Måla snickerier utomhus

Så gör du för att måla snickerier utomhus 

Vi har tidigare berättat hur du gör för att måla snickerier inomhus. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och berätta mer om hur du gör för att måla snickerier utomhus - med bästa möjliga resultat!

Att tänka på när du ska måla snickerier utomhus

Innan du kan sätta igång och måla dina snickerier, finns det en del saker som du bör tänka igenom och inhandla. Först och främst gäller det såklart att veta vilken typ av snickerier som ska fräschas upp. Är det exempelvis:

- Staket
- Räcken
- Vindskivor
- Fönster
- Dörrar

…som ska målas?

Färg

När du väl vet vilken typ av utomhussnickerier som är i behov av lite kärlek, är det dags att välja vilken typ av färg som ska inhandlas. För fönster och dörrar rekommenderar vi dig att använda någon av följande färger: 

Tjäralin dörr- och fönsterfärg
Drygolin fönsterfärg
Demidekk Ultimate fönsterfärg

För staket och räcken så går det att använda sig av vanlig fasadfärg som:

Demidekk Infinity
Demidekk Brilliant White
Demidekk Ultimate
Demidekk Ultimate Helmatt
Demidekk Classic

men vi rekommenderar att ni i första hand använder er av en alkydoljefärg för målninga av staket, räcken, överliggare och liknande områden där färg påförs runt om:

- Tjæralin Dekkende Oljetäckfärg
- Demidekk Oljetäckfärg
- Tjäralin Dörr & Fönster
- Drygolin Fönsterfärg

Utforska vårt fullständiga utbud av fasadfärg eller läs mer om hur du gör för att välja rätt fasadfärg.

Pensel

Något du också bör tänka på är att införskaffa rätt pensel för ändamålet. Vår rekommendation är att använda en pensel av hög kvalitet. En tumregel är också att penseln bör vara lika bred som den planka som ska målas. 

Nedan hittar du ett urval av våra penslar som lämpar sig utmärkt vid målning av snickerier utomhus:

Rak fasadpensel
Fasadmålningsset
2-i-1 vinklad fasadpensel

Tvätt och andra redskap

Sist men inte minst gäller det att inhandla eventuella tvättprodukter och andra nödvändiga redskap. Målartvätt är alltid att rekommendera och likaså är tillhörande tvättverktyg. Något vi också rekommenderar dig att införförskaffa är en färgskrapa.  

Så lyckas du med att måla snickerier utomhus 

Nu när du har bättre koll på vad som är viktigt att tänka på och inhandla innan du sätter igång och målar dina utomhussnickerier, tänkte vi berätta mer om hur du lyckas med detta i praktiken:

Förarbete 

Vi brukar alltid börja dessa artiklar med att betona vikten av ett gediget förarbete. Det är inte den roligaste delen i måleriprocessen, men däremot den viktigaste. Ett gediget förarbete är en förutsättning för ett förstklassigt resultat. 

Börja med att rengöra träet med hjälp av målartvätt. Upptäcker du att färgen sitter dåligt på vissa ställen, bör denna avlägsnas med hjälp av färgskrapan. Noterar du andra skador som sprickor, kan dessa lagas med fönsterkitt. Rötskadat trä bör bytas ut.

Målningen

När det mindre roliga förarbetet är färdigt, är det äntligen dags för något desto roligare – att måla dina snickerier. Applicera lugnt och metodiskt färgen på ytan. Låt den sedan torka enligt anvisningarna på burken och gå sedan på med ytterligare en strykning. 

Tänk på att vädret är viktigt att ha i åtanke när du ska måla utomhus. Det är viktigt att det inte är för hög luftfuktighet, då detta kan resultera i att färgen inte torkar ordentligt. Å andra sidan får det inte heller vara allt för soligt, då detta kan leda till att färgen torkar alldeles för fort.

Där har du det – våra bästa tips för att lyckas när du ska måla snickerier utomhus. Förhoppnings kan du använda dessa för att få ett förstklassigt resultat och ett uppfräschat yttre på ditt hem!