Måla snickerier inomhus

Så lyckas du med att måla snickerier inomhus

Att måla om är ett både enkelt och kostnadseffektivt sätt fräscha upp sitt hem. Har man aldrig gjort det tidigare är det däremot lätt hänt att man drar sig för uppgiften. Man tror att det ska vara svårt. Så är inte fallet. Vi tänkte därför berätta hur enkelt du lyckas måla snickerier inomhus! 

Att tänka på när du ska måla snickerier 

Innan du kan sätta igång med ditt förarbete och målning, krävs det att du tänker igenom en del saker. Först och främst gäller det såklart att veta vilken typ av snickerier som ska fräschas upp. Är det exempelvis:

- Lister
- En dörr
- Ett fönster 

…som ska målas?

Färg

När du väl vet vilken typ av snickerier som ska fräschas upp, är det dags att välja vilken typ av färg som ska inhandlas. För målning på lister rekommenderar vi att man använder sig av Jotun Lady snickerifärg, vilken ger en jämn och slitstark yta. På fönster och dörrar rekommenderar vi att man använder sig av Jotun Lady Lackfärg

Glanstal 

Därefter är det dags att börja fundera på vilken glans du önskar på dina snickerier. Ska de vara matta, silkematta, halvblanka eller superblanka? Vanligtvis brukar man välja någon av de två sistnämnda alternativen. Färger med högt glanstal är nämligen mer lättskötta.  

Pensel 

Sist men inte minst gäller det att välja rätt pensel för ändamålet. Små och lite rundare penslar är oftast ett bra alternativ för att måla fönsterbågar och andra svåråtkomliga profiler. Behöver du en sådan pensel rekommenderar vi dig att kika in ovalpenseln Absolute eller ovanpenseln Platinum.

Vid målning på större ytor såsom dörrar, är det istället bättre att använda en lite större pensel. En så kallad moddlare eller finishpensel. Är du på jakt efter en sådan pensel, kan du med fördel kika in den flata lackpenseln Basic Pro, den flata lackpenseln Platinum eller den flata lackpenseln Elite. Dessa går också att använda på lister.

Så gör du för att måla snickerier 

Nu när du har bättre koll på vad du ska tänka på och inhandla för att kunna måla dina snickerier, tänkte vi berätta hur du lyckas med detta i praktiken: 

Förarbete 

Alla typer av måleriarbeten kräver ett gediget förarbete. Det är en förutsättning för att slutresultatet ska bli precis så bra som du önskar. Lägg därför lite extra tid på detta, även om det inte är det roligaste i processen.

Ska du måla snickerier med handtag, lås och beslag, vilka återfinns på dörrar och fönster, måste du börja med att ta bort dessa. Därefter är det dags att göra rent ytan med hjälp av målartvätt (förutsatt att den är målad sedan tidigare).

När underlaget väl är rent och fint, är det dags för inspektion – hittar du några skador som måste åtgärdas? Exempel på skador kan vara spikhål eller nötningsskador. Sådana kan enkelt åtgärdas med lite snickerispackel och ett slippapper.

Ska du däremot måla snickerier som inte är målade sedan tidigare, gäller det att slipa till ytan med ett slippapper och sedan grundmåla ytan med Jotuns kvist och spärrgrund. På så sätt slipper du tråkiga genomblödningar från kvistar och liknande. 

Målningen

När det mindre roliga förarbetet är färdigt, är det äntligen dags för något desto roligare – att måla dina snickerier. Applicera lugnt och metodiskt färgen på ytan. Låt den sedan torka enligt anvisningarna på burken och gå sedan på med ytterligare en strykning. Snickerier kräver minst två strykningar, ibland fler.

Ett vanligt fel som många gör är att de använder för lite färg på penseln. Var inte rädd för att använda rikligt med färg - det kommer att ge dig det allra bästa slutresultatet!

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för hur du går tillväga för att måla olika snickerier inomhus. Önskar du läsa en dedikerad guide för de olika snickerierna, kan du med fördel kolla in våra tidigare artiklar:

Måla lister – så gör du
Måla fönster – så gör du