Helena Sundström om vinterns färgtrender

Helena Sundström om vinterns färgtrender

Vintern har nu anlänt till vårt avlånga land tillsammans med den kalla årstidens trender. Något som vi på Lovelyhome självklart tycker är jätteroligt. Denna säsong är det framförallt gröna och beigea toner som dominerar färgspektrumet. Fräscht och vågat, tycker vi!

För att få fler åsikter om vinterns färgtrender har vi bett Helena Sundström - grundare av inredningsbloggen Hemma hos Helena - dela med sig av sina tankar kring vinters trender. Hör och inspireras av hennes tankar nedan: 

Grönt lugn med Treasure 

Att måla väggarna skapar ett lugn till inredningen och den dagen man vill förändra i rummet kan man göra det enkelt genom att bara måla om. Jag gillar att en lugn bas på väggen och sedan sätta liv i rummet med gardiner, kuddar och inredningsdetaljer. 

Jag gillar färgen Treasure 7628 från Jotun, en varm grön kulör. Gröna toner skapar lugn och Treasure har en varm, lite gyllene ton. Eftersom grått har varit en stor trendfärg har vi skaffat oss många möbler och inredningsdetaljer i grått. Genom att välja den gröna

Treasure passar de grå detaljerna fint till. Även bruna möbler är fint till en grön vägg.! 

Matt på väggen

Mattheten på en väggfärg är också viktig, en vägg vill man inte ska blänka utan den ska upplevas som en tapet. Mattheten på en färg mäts i glanstal. En riktigt matt takfärg har glans 3 och en halvblank färg har mellan 31–60. Denna väggfärg har glanstal 5 vilket ger känslan av en tapet.

Så väljer du rätt färg till din vägg:

- Köp provburk av den kulör du tänkt måla.

- Måla upp flera ytor i rummet, så man ser färgen i olika ljus.

- Ha inte bråttom – låt färgen sitta uppe ett tag så du får se den i olika ljus under dagen.

- Ta hjälp av personalen hos Lovelyhome om du inte är nöjd med kulören. De har stor kunskap och kan komma med nya förslag.

Beigt lugn med Modern Beige

Det spås i inredningsvärlden att beige är det nya gråa. Vi har sett grått under en lång tid men att måla i en beige ton kan ge mer värme i rummet. Parallellt med detta kommer även trä och bambu som starka material i möbler, sittpuffar och bord. Då passar beige fint att blanda med. 

Jag skulle använda den beigea tonen i ett kök eller ett vardagsrum. Eller varför inte måla samma kulör i hela huset? Det skapar en harmoni och lugn till huset eller lägenheten. Att välja flera olika kulörer i ett hem kan kännas rörigt, vill man ändå variera lite är det fint att använda samma toner i alla fall. 

Tänk utanför boxen med Organic Red

Årets färg i år, som Pantone har utsett är Coral. Alltså en korallröd nyans. Vill man ta upp den trenden kan Organic Red vara en väg att gå, det blir ju inte en lika knallig färg.

Tänk också utanför boxen och tänk den femte väggen - alltså taket! Det skapar en ombonad och spännande känsla att måla taket i kulör istället för vitt. Här tänker jag att badrum med vitt kakel skulle bli häftigt med ett tak i Organic Red. 

Ta in naturmaterial i form av t ex en handdukshållare i bambu, en sittbuff i trä, doftljus i betong och gröna växter. Badrummet skulle då få en mysig och ombonad spakänsla! 

Vi tackar hjärtligast Helena för sina inspirerande ord om vinterns färgtrender. Vilken kulör blir din favorit i vintermörkret?

Om Helena 

Som tidigare nämnts driver Helena Sundström inredningsbloggen Hemma hos Helena. På sin blogg skriver hon om allt som rör hem, inredning och trädgård – alltså hennes stora intressen. Till vardags arbetar hon som marknadschef på ett husföretag. Vi kan varmt rekommendera Helenas blogg eller Instagram (@hemmahoshelena) när inspiration tryter!