Ädelträolja

Ädelträolja - egenskaper & användningsområden

Letar du efter ädelträolja? Då har du hittat till helt rätt företag. På Lovelyhome hittar du nämligen en mängd olika ädelträoljor, men i denna artikel tänkte vi även dela med oss av matnyttig information om oljans egenskaper och användningsområden.

Användningsområden

Precis som namnet antyder så är dessa typer av oljor avsedda att användas på ädelträ som exempelvis teak, mahogny och ek. Självklart finns det oljor med olika utseenden. De kan exempelvis innehålla ljusare, mörkare eller brunaktiga pigment som skiljer dem åt.

Synonymt med de flesta oljor är dock att de är försedda med ett UV-skydd som skyddar dem från att blekas på grund av starkt solljus utomhus. När de väl är applicerade så ger de även träytan ett fräschare utseende och en vattenavvisande yta som även skyddar träet från att torka ut och/eller spricka.

Applicering

En annan stor fördel med dessa typer av oljor är att de är så pass enkla att applicera på träet. Gör på följande sätt:

1. Som de flesta typer av målningar så gäller att vara noga med att göra rent och förbehandla träet innan. Ett arbete som många tycker är tråkigt, men som tyvärr måste göras. Turligt nog så behöver träet ingen större behandling utan behöver endast tvättas av med trallrent och vatten.

2. När underlaget väl har torkat ordentligt så är det dags att applicera oljan med hjälp av en tjockare pensel eller trasa. Du kommer att märka när träet är mättat och slutar att suga åt sig oljan. När detta sker så är det dags att låta oljan torka.

 

3. Om det efter 20-30 minuter finns någon olja som ligger ovanpå träet, så kallad överskottsolja, torkas denna enkelt bort med hjälp av en torr trasa.

 

4. De flesta oljor brukar vara dammtorr efter cirka 6 timmar, samt brukstorr efter cirka 24 timmar.

 

Köp ädelträolja hos Lovelyhome

Som vi nämnde i början av denna artikel så har du möjlighet att inhandla ädelträolja hos oss på Lovelyhome. I vårt sortiment hittar du bland annat oljan Benar från Jotun som vi varmt kan rekommendera för utomhusbruk.

Ifall du är osäker på vilken olja du ska använda till vilket trä, eller också har några frågor gällande våra andra produkter är du varmt välkommen att kontakta vår trevliga och kunniga personal. Du når oss enkelt direkt på 033 – 323 69 00 eller info@lovelyhome.se. Välkommen!