Lady kalkfärg

Lady kalkfärg för naturligt vackra väggar

Årets kanske hetaste trend har varit att sudda ut gränserna mellan vad som är utom- och inomhus. Lady kalkfärg ligger därmed helt i tiden och har blivit omåttligt populär. I den här artikeln berättar vi hur du lyckas få naturligt vackra väggar med Lady kalkfärg.

Vad är en kalkfärg?

En kalkfärg skiljer sig på många sätt från en vanlig väggfärg. Från dess ingredienser och konsistens till hur den ska målas och framförallt; dess slutfinish. Resultatet är nämligen en matt, livfull, rustik och cementliknande karaktär, till skillnad från ett platt och enfärgat resultat. 

Syftet med kalkfärgen är helt enkelt att skapa en levande känsla åt väggen, och det är hur du använder penseln som avgör hur finishen blir! Lady kalkfärg gör sig därför lika bra i den tidlösa, klassiska villan som i den moderna och råa lägenheten. 

En kalkfärg består framförallt av vatten och kalk. Tidigare användes kalkfärger främst till putsade husfasader, men de senaste tre åren har det alltså blivit ett allt mer populärt alternativ inomhus. 

En av de främsta fördelarna med Lady kalkfärg är att dess miljövänliga ingredienser. Innehållet består nämligen av helt naturliga pigment och är därför helt giftfri!

Information och egenskaper

Underlag: Släta ytor som puts, betong, gips eller byggskivor

Appliceras med: Bred pensel

Rekommenderad åtgång: Vid en första strykning ca 8 m2/liter, respektive ca 5 m2/liter vid en andra strykning.

Dammtorr efter: 4 timmar

Brukstorr efter: 1 timmar

 

Köp här.

Så målar du med Lady kalkfärg

Att måla med Lady kalkfärg skiljer sig på många sätt från att måla med andra väggfärger. Den främsta skillnaden är att alla kan få ett lyckat resultat - det finns helt enkelt inga rätt eller fel!

Nedan delar vi med oss av några goda råd om hur du går till väga för att få de bästa resultaten med Lady kalkfärg:

  1. Förarbete - Underlaget ska vara rent, fast och torrt. Du kan med fördel rengöra väggen med en målartvätt.
  2. Grundning - När väggen är rengjord och torr kan du använda Jotun kvist- och spärrgrundning för att minska risken för missfärgningar och kvistgenomslag.
  3. Strykning - Utgå från korsstrykningar och lek dig fram för att få till den ytan som faller dig i smaken. Måla två varv vid behov.
  4. Slutstrykning - Om du använt färgen i rum där den kommer utsättas för fukt och/eller vattenstänk rekommenderar vi att du förseglar färgen med Lady minerals sealer.

Färgen kommer att vara märkbart mörkare under tiden den fortfarande är blöt. Under torkningsprocessen kommer du sedan se hur den förvandlas och får sin slutgiltiga karaktär!

Läs mer om hur du målar med Lady kalkfärg.

4 avslutande tips

Innan du sätter igång och målar vill vi dela med oss av 4 avslutande tips:

  1. Eftersom kalkfärgen är frätande bör du använda skyddshandskar och skyddsglasögon.
  2. Måla med en bred pensel för bästa effekt. Långa drag ger en lugnare effekt medan kortare ger ett mer intensivt resultat.
  3. Blanda färgen ordentligt innan målning. Kalkfärg har en tjockare konsistens än andra färger.
  4. Måla hela väggen i ett svep för att undvika fula skarvar efter torkning. Börja i ett hörn och arbeta dig diagonalt till nästa.

Köp Lady kalkfärg hos Lovelyhome

Sammanfattningsvis är Lady kalkfärg det självklara valet om du vill ge dina väggar en personlig och karaktäristisk yta. Beställ enkelt i valfri kulör från vår webbshop.  

Om du har några ytterligare frågor eller funderingar kring Lady kalkfärg kan du med fördel höra av dig till oss på Lovelyhome. Vi hjälper gärna till och guidar dig till det perfekta resultatet!