Matt väggfärg bättre än blank?

Matt väggfärg bättre än blank?

Om en färg är matt eller glansig beror på färgens glansgrad. Glansgrader mäts på en skala från 1 till 100, där 1 är helmatt och 100 är helblank. Färger med glansgrad 1–6 räknas som matta färger. Vid målning av väggar i ett hus bör olika rum och olika detaljer målas med färg med olika glansgrad. En matt väggfärg är ofta snyggare än en blank eftersom en matt väggfärg ger ett lugnt och harmoniskt intryck men det går inte att måla allt i ett hus med den matta väggfärgen.

Val av glansgrad

Sovrum och vardagsrum kan med fördel målas med matt väggfärg medan till exempel kök bör målas med färg med högre glanstal. Tumregeln är att ytor som utsätts för hårdare slitage kräver högre glansgrad. Väggar i sovrum och vardagsrum utsätts inte för något större slitage och kan därför målas med matt väggfärg medan lister, foder och fönster bör målas med färg med hög glansgrad i alla rum. En entré bör dock bara målas med matt väggfärg om väggfärgen är av hög kvalitet och är avtorkningsbar, om inte, är det bättre att välja en halvmatt eller halvblank färg.

Undvik matt väggfärg i kök

Kök är inte lämpliga att måla med den matta väggfärgen eftersom väggarna i ett kök måste gå att torka av ofta och även om väggfärgen är av hög kvalitet kommer en matt väggfärg att slitas mer än en halvblank vid avtorkning. Även ett tak i ett kök bör målas med högre glansgrad för att tåla upprepade avtorkningar. Förutom att det är mer praktiskt med halvblank väggfärg i ett kök så ser det också fräschare ut.

Badrum och tvättstugor

Vad gäller väggar i till exempel badrum och tvättstugor måste dessa målas med speciell vattenavvisande högblank färg som tål att tvätta. Har man till exempel ett pannrum eller liknande bör även väggarna i detta rum målas med någon halv eller helblank väggfärg som är lätt att rengöra.